10 tips om tot een gezonde levensstijl te komen…
September, de start van een nieuw schooljaar maar misschien ook de start van een gezondere levensstijl?
Een gezonde levensstijl is geen evidentie, vooral niet door talrijke invloeden van buitenaf.
- In de winkel ligt het vol met kant-en-klare maaltijden, snoepgoed, zoutrijke producten, ….
- Er is een overaanbod aan producten waaruit je niet meer kan kiezen.
- Reclame die ons laat geloven dat een bepaald product gezond is omdat het laag is in suiker en/ of vetten of zoetstoffen bevat.
- Sociale druk om mee te eten en drinken… .
- Op restaurant staat de menu vol met ongezonde gerechten…
- …
Ik kan blijven opsommen waarom een gezonde levensstijl aannemen en behouden moeilijk kan zijn, maar evenveel redenen om wel voor een gezonde levensstijl te kiezen. Met als , voor mij, allerbelangrijkste reden: “Je voelt je 100 keer beter in je vel!”.
Maar hoe begin je eraan?
Vanaf volgende week krijg je gedurende 10 weken één tip. Volg deze 10 tips zeker 60 dagen op om van deze levensstijl een gewoonte te maken. Zo eenvoudig is het!
Het eerste wat ik al zeker wil meegeven is volgende: zondigen mag of beter zondigen moet!
Eu wat? Jezelf voortdurend afblokken van al dat minder gezonds kan het tegengestelde effect teweer brengen. Je gaat ineens in de aanval en alles op je baan eet je op… Veelvoorkomend fenomeen, geloof me vrij. Ik heb het ook meegemaakt en maak het af en toe nog steeds mee moet ik eerlijk toegeven. Hormonen, slaapgebrek, emotionele strubbelingen, … zijn redenen waardoor ik af en toe het pad verlaat… achteraf baal ik hier echt van. Maar telkens opnieuw herneem ik mijn gezonde gewoontes en wandel een extra toertje ter compensatie.
Hoe kan je het aanpakken?
Zondigen doe je het best op gelegenheden en met mate. Er zullen meer dan voldoende momenten zijn waarop je naar een feestje moet, de cinema gaat, op reis gaat of op restaurant gaat. Kies deze gelegenheden om een te genieten van een stukje taart, glas alcohol, of een roomsaus bij een steak friet,… Alles moet je in balans houden.
Hou wel in je achterhoofd dat 1 stuk of 1 glas of … 1 portie voldoende is. Neem de tijd en geniet van dat moment i.p.v. dit binnen te proppen.
Daarnaast, stel voor jezelf doelen op, en ga na of deze haalbaar zijn. Is dit zo, houden zo! Is dit niet zo, pas dit wat aan tot je een mooi compromis hebt gevonden met jezelf. Enkele voorbeelden:
- Ik eet maximum 1 keer in de maand frietjes.
- Ik eet maximum 1 keer in de maand een pakje chips.
- Ik eet maximum 2 keer per week (weekend) een stuk chocolade of koek.
- …